Nadal, un bon temps per a la lectura

Contràriament al que pensa molta gent, les vacances són un bon període per a destinar temps a la lectura. Sobretot, perquè, a pesar de les reunions socials i de les activitats festives, disposem de més temps per a l’oci i, en conseqüència, per a llegir.

Llegir en família per Nadal
El Nadal és una època excel·lent per a passar-s’ho bé llegint a la vora d’una estufa o d’un bon foc a la llar. És un temps fred que invita a refugiar-se en casa i que convida a eixamplar la nostra vida familiar. És un temps que permet allargar la nostra lectura individual asseguts al llit, sabent que a l’endemà ens podrem alçar més tard. I és un temps excel·lent per a fomentar la lectura en família. Estem més amb els nostres fills i filles i els podem servir d’exemple en molts aspectes, també com a lectors.

Però no ens hem de conformar només amb això, sinó que hem de passar a l’acció i dur a terme pràctiques de promoció de la lectura dins de l’àmbit familiar. Destinar, per exemple, una estona al dia per a llegir en família, cadascú al seu lloc preferit i amb el llibre elegit. I també hem de fer del llibre un objecte quotidià i visible a la casa. Hem de parlar i comentar amb la nostra parella i amb els nostres fills i filles els llibres que estem llegint, les emocions que sentim, i expressar quines són les històries que ens fan la lectura més agradable i atractiva.

Per Nadal, molts llibres per a regalar
Si realment estem interessats en el fet que els nostres fills i filles es facen lectors, perquè creiem fermament en la importància educativa de la lectura, hem de fer també que el llibre, com a objecte, es veja amb respecte i siga valorat. És evident que hem de potenciar l’hàbit d’assistència a les biblioteques públiques, però hem de fomentar, també, la biblioteca personal, que és, sens dubte, una bona ferramenta per a fer lectors.

Per tant, no hem de renunciar a fer del llibre un objecte de regal. De fet, potser, regalar per Nadal un llibre és una de les opcions econòmicament més assequibles i, a la llarga, una inversió formativa de les més efectives. Està demostrat que els xiquets i les xiquetes que tenen adquirit l’hàbit de la lectura obtenen millors resultats acadèmics.

Hi ha qui pensa, no obstant això, que un llibre ocupa massa poc espai i que no sembla un gran regal si el comparem amb una caixa gran amb un joc a dins, sovint minúscul en relació amb l’embolcall. Qui de vosaltres rebutjaria una caixeta amb un diamant a dins? Un regal no s’ha de jutjar per la seua grandària.

Practiquem i potenciem les bones pràctiques
Per tot això, regalar un llibre, sobretot per Nadal, és una de les bones pràctiques que ens convé aplicar tant en infants com en adults. Amb els llibres mostrem la nostra estima, però també invitem els altres a superar-se i a formar-se. Si llegim als nostres fills i filles, per exemple, cada nit abans de dormir, establirem lligams afectius que ens serviran molt per a conéixer-nos i per a facilitar a la llarga una bona convivència.

Per altra banda, a pesar de la pandèmia actual, les activitats culturals han demostrat que són segures. Això vol dir que per Nadal enguany també podem fer les activitats d’animació lectora en família que es recomanen habitualment: visitar una fira del llibre, veure una obra de teatre, assistir a la presentació d’un llibre o a una sessió de contacontes… També, de manera imprescindible, hem de visitar la biblioteca i acudir a les llibreries per a triar les nostres lectures. Si ho fem, no hem d’oblidar que tant les persones que treballen a les biblioteques com les que ho fan a les llibreries ens ofereixen un servei personalitzat i són les qui millor ens poden orientar per a satisfer les nostres necessitats.

Josep Antoni Fluixà

Notícies relacionades
© 2024 Fundació Bromera per al Foment de la Lectura