Begonya Soler Soriano va obtindre menció especial en el Premi d’Experiències de Foment de la Lectura «Ciutat d’Alzira» 2020 amb el projecte «llegir sense majúscules»
Com podem fer que els adolescents s’enganxen a la lectura de llibres en la nostra llengua? Aquesta qüestió és el punt de partida del projecte «llegir sense majúscules» de Begonya Soler Soriano, que va aconseguir una menció especial en el Premi d’Experiències de Foment de la Lectura «Ciutat d’Alzira» 2020.
«llegir sense majúscules» és una iniciativa adreçada a l’alumnat de primer de batxillerat i portada a terme durant el curs 2019-2020 a l’IES Hort de Feliu d’Alginet. El seu objectiu és descobrir als adolescents lectures que els puguen resultar interessants, que els enganxen i que, a més, siguen en la seua llengua.
El projecte consisteix en diverses activitats que s’han desenvolupat abans de la lectura, durant aquesta i també després. Així, abans es crea una motivació prèvia mitjançant la lectura col·lectiva de dos àlbums il·lustrats. Durant la lectura, l’alumnat ha participat en una tertúlia virtual a Instagram i, finalment, després de la lectura, els estudiants s’han convertit en booktubers i en tertulians d’una trobada literària.
El primer trimestre es va treballar l’obra violeta i el llop, de Mònica Richart. La bona rebuda del llibre va propiciar l’interés de l’alumnat per altres títols i, per això, a l’inici del segon trimestre, es va posar en marxa el préstec d’aula de la «Maleta de lectures». D’alguna manera, explica Begonya, «a partir de l’experiència lectora de la novel·la de Mònica Richart, confiaren, cegament, en el fet que els títols proposats no els defraudarien».
Gràcies al projecte «llegir sense majúscules», conta l’autora, s’ha parlat de llibres a l’aula. A més, «hi ha hagut emoció, passió per expressar les interpretacions de cadascú en les tertúlies literàries i interés per llegir els llibres de la ‘Maleta de lectures’ i explicar-los als companys i companyes», conclou.