Beneficis de llegir teatre a l’aula

Perdre la por a parlar en públic, millorar l’entonació o estimular l’empatia són alguns dels avantatges de treballar els textos teatrals amb l’alumnat

El teatre és un gènere literari que ens ofereix la possibilitat de gaudir-lo de moltes maneres diferents: llegint textos teatrals, anant a veure representacions o convertint-nos en els mateixos personatges de l’obra. A més, pot ser un gran aliat a l’aula gràcies a la seua capacitat de convertir la lectura d’una obra en una experiència divertida i enriquidora.

Avantatges de treballar el teatre a classe

La lectura d’un text teatral requereix una major comprensió del desenvolupament de la trama i dels sentiments dels personatges. A més, la identificació amb aquests suposarà un exercici de pensament que els farà reflexionar, els ensenyarà a posar-se en el lloc d’un altre i els transmetrà valors positius. 

Representar l’obra, a més, els ajudarà a expressar els seus sentiments en veu alta, millorar l’entonació i la dicció, exercitar la memòria i véncer la timidesa a l’hora de parlar en públic. Mitjançant la lectura dramatitzada en veu alta, els infants aprenen a respectar-se els uns als altres i a conviure en grup, i també a controlar les emocions i desenvolupar habilitats de comunicació.

27 de març, Dia Mundial del Teatre

L’Institut Internacional del Teatre (ITI) va instaurar en 1961 el 27 de març com el Dia Mundial del Teatre amb l’objectiu de donar a conéixer el món de les arts escèniques al màxim nombre de persones possible. Des d’aleshores, són diversos els esdeveniments  i les activitats que s’organitzen arreu del món per a commemorar aquesta efemèride. 

Un dels més importants és el «missatge internacional», on figures de renom són convidades per l’ITI a escriure i llegir un discurs sobre la necessitat del teatre. Dario Fo, John Malkovich, Judi Dench, Antonio Gala, Pablo Neruda o Ariane Mnouchkine han sigut alguns dels professionals de la direcció artística, la interpretació i l’escriptura escollits per a defendre la vigència del gènere.

Notícies relacionades
© 2025 Fundació Bromera per al Foment de la Lectura