
El dissabte 17 de maig, el Monestir de Sant Miquel dels Reis es va omplir de paraules, emocions i aplaudiments amb motiu de la 9a edició dels Premis Fundació Bromera al Foment de la Lectura. Un acte que, més enllà del reconeixement, va ser una veritable festa de la cultura valenciana.
Aquest espai emblemàtic del Renaixement valencià, fundat al segle XVI pel duc de Calàbria sobre l’antic monestir de Sant Bernat de Rascanya, va ser el marc incomparable on vam fer homenatge a persones i entitats que han fet de la lectura una manera de viure i transformar el món. Hui, aquest conjunt arquitectònic acull la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, símbol de preservació i difusió del nostre patrimoni literari. Nicolau Primitiu, amb la seua dedicació incansable i amor per la cultura valenciana, representa l’esperit de treball, perseverança i esperança que també impulsa la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura i tots els agents culturals que treballen per fer créixer el valencià com a llengua viva i de lectura.
Com va destacar Rosa Mengual, directora de la Fundació Bromera, en el seu discurs d’obertura, «La Biblioteca Valenciana, que hui ens acull, du el nom d’un valencià modèlic, Nicolau Primitiu. I el lema del seu exlibris és “treballar, persistir, esperar”. I des de la Fundació Bromera treballem, i persistim per fer que el valencià siga un idioma de lectura. I esperem. Esperem que el nostre esforç i el de tots amb el qui compartim objectius done fruits. I esperem que les diferents administracions públiques reconeguen i donen suport al nostre esforç.»
En aquest escenari tan simbòlic i carregat d’història, l’acte de lliurament dels premis va tenir lloc a l’església del monestir, un espai imponent on les veus dels guardonats van ressonar amb força entre els murs centenaris. Conduït amb sensibilitat i complicitat per Mireia Pérez i Toni Agustí, i amenitzat amb la música en directe del grup Bèrnia, que van aportar calidesa i emoció a un matí ple de moments emotius i inspiradors.
Els guardonats d’enguany representen clarament l’essència i l’esperit d’aquests premis, que posen en valor la cultura i la lectura com a motor de transformació social i identitària.
Modalitat individual: Rodolf Sirera, un referent indiscutible per la seua dedicació apassionada a la literatura i al teatre en valencià. La seua trajectòria dramatúrgica ha contribuït de manera decisiva a enaltir i prestigiar les arts escèniques del nostre territori, regalant-nos obres que omplen d’ànima els escenaris i fan vibrar el públic.
Modalitat col·lectiva: Maestrat Viu, una entitat exemplar que treballa sense descans per preservar la llengua, la cultura popular i la lectura al territori del Maestrat. Amb iniciatives que creen espais de participació, memòria i aprenentatge intergeneracional. Són un motor de dinamització cultural.
Modalitat d’institucions públiques: La Biblioteca de L’ETNO, guardonada pel projecte «Espanta la por», una iniciativa creativa i col·laborativa que rescata l’imaginari valencià entorn de la festivitat de Tots Sants, i que fomenta la lectura entre els més menuts, convertint les biblioteques en autèntics fars de cultura i memòria.
Fotos de l’acte de lliurament dels Premis Fundació Bromera al Foment de la Lectura 2025
Aquest acte de lliurament dels Premis Fundació Bromera al Foment de la Lectura no només va ser un reconeixement a trajectòries exemplaritzants, sinó també una declaració col·lectiva de compromís amb la cultura. En un moment en què la Fundació ha rebut reconeixements tan significatius com la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura i la Menció Honorífica de la Universitat de València, aquest matí compartit amb tants agents culturals ens reafirma que la faena constant, rigorosa i compromesa té valor i té sentit.
Ens vam sentir profundament agraïts per la presència de totes i tots vosaltres, per la confiança dipositada i per haver compartit amb nosaltres un matí tan especial. Perquè la cultura no ha sigut mai un luxe, és una necessitat i un dret, i vosaltres li vau donar tot el sentit.
Gràcies per haver cregut, per haver fet possible aquesta celebració i per continuar sembrant estima pels llibres i per la lectura arreu del nostre territori.