La Unesco va declarar en 1999 el 21 de març com el Dia Mundial de la Poesia amb l’objectiu de donar suport als autors, autores i editorials que conreen aquest gènere
Treballar la poesia a l’aula és una forma de donar continuïtat al contacte que des de menuts els xiquets i les xiquetes han tingut amb la poesia, mitjançant les cançons de bressol, els jocs de falda, etc. Aquestes activitats són el seu primer contacte amb els versos i les paraules rimades i, a més, constitueixen una manera fàcil i divertida d’aprendre i desenvolupar-se. És gràcies a la literatura de tradició oral que descobreixen el ritme, la musicalitat i el caire lúdic de les paraules.
A mesura que els infants creixen, és aconsellable seguir treballant la poesia per a donar continuïtat a aquest primer contacte amb el gènere. És important practicar el joc amb les paraules perquè els xiquets i les xiquetes es familiaritzen amb la llengua i amb les emocions que poden expressar a través d’aquesta.
Dia Mundial de la Poesia
El 21 de març es commemora el Dia Mundial de la Poesia, una jornada instaurada per la Unesco en 1999 que té com a propòsit promoure l’ensenyament d’aquest gènere, fomentar la tradició oral dels recitals i donar suport als poetes i les editorials que els promouen, entre altres.
Els docents poden aprofitar aquesta efemèride per a posar en marxa una campanya d’animació lectora on la poesia siga la protagonista. S’hi poden organitzar jornades poètiques, recitals, concursos de micropoemes o de poemes visuals… Activitats que poden ser molt enriquidores per a l’alumnat, ja que afavoreixen el desenvolupament del llenguatge, enriqueixen l’assimilació i l’ús de noves paraules, treballen la sensibilitat, fomenten la creativitat, milloren l’expressió oral i estimulen el gust per la lectura.