
Els dies 25 i 26 de setembre, l’Alcúdia acollirà una nova edició del Congrés d’Educació Josep Lluís Bausset, una cita imprescindible per a totes aquelles persones que viuen l’educació com una eina de transformació. Enguany, el congrés se centra en un dels grans reptes del present: la irrupció de la intel·ligència artificial en l’àmbit educatiu, amb el lema «La intel·ligència artificial en educació: reptes i oportunitats per ensenyar i aprendre».
Des de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, ens sentim orgullosos de col·laborar un any més en aquesta iniciativa que promou la reflexió, el debat i la formació del professorat. Amb el nostre suport, volem reforçar el nostre compromís amb una educació que mire al futur sense oblidar la saviesa del passat, que aculla la tecnologia però mantinga la paraula com a guia.
El congrés comptarà amb ponentes de reconegut prestigi, com Mar España, exdirectora de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades; Lorena Cano-Orón, investigadora experta en IA i desinformació; Enric Senabre, autor i docent vinculat a les tecnologies educatives, i J. Francisco Álvarez Herrero, referent en innovació pedagògica i formació docent.
Temes com la privacitat digital en la infància, les eines d’IA aplicades a l’aula, el paper docent davant els nous escenaris tecnològics o la lectoescriptura en temps d’algorismes ompliran dues jornades intenses de pensament i aprenentatge col·lectiu.

Vos convidem a conéixer un poc més els ponents d’enguany:
–Mar España Martí. Llicenciada en Dret per la Universitat Pontifícia Comillas, ICADE, és funcionària de carrera del Cos Superior d’Administradors Civils de l’Estat en l’especialitat jurídica des de 1989. És experta en gestió d’entitats sense ànim de lucre, màster en protecció internacional de drets humans i compta amb una dilatada experiència com a professora de dret administratiu i protecció dels drets humans.
Ha sigut assessora en el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques (juny 2015) i viceconsellera de Presidència i Administracions Públiques en la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa (2012-2015), lloc on ha exercit, entre altres funcions, la secretaria adjunta del Consell de Govern, la presidència de la Comissió d’Administració Electrònica i Simplificació de Tràmits Administratius −on està adscrit el Comité de Seguretat de la Informació−, i ha sigut responsable de l’impuls dels temes de qualitat i transparència.
Amb anterioritat ha exercit els llocs de secretària general de la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques en la Junta de Comunitats a Castella-la Manxa (2011-2012), assessora en la Delegació de Govern a Madrid (2010-2011), secretària general del Defensor del Poble (2002-2010), consellera del Consell d’Administració de Canal Sud (2000-2002), directora de l’Àrea de l’Alta Inspecció en Educació a Andalusia –Delegació de Govern– (1999-2000), assessora del ministre de Treball i Assumptes Socials (1997-1999), secretària general de l’Institut de la Dona (1994-1997), consellera tècnica del director general de Coordinació i l’Alta Inspecció del Ministeri d’Educació (1990-1994) i assessora tècnica del director provincial en Educació a Cantàbria (1989-1990).
Directora de l’Agència Espanyola de Protecció de dades (2015-2024), entre les seues publicacions destaca el llibre : Así se somete a una sociedad.
-Lorena Cano-Orón. És professora de periodisme a la Universitat de València. L’any 2019 va completar el seu doctorat en Comunicació i Interculturalitat, amb menció internacional, obtenint el Premi Extraordinari. És membre de dos equips d’investigació consolidats (Mediaflows i ScienceFlows) i directora de la revista acadèmica Dígitos. Revista de Comunicación Digital. Amb més de 50 textos acadèmics publicats, les seues línies d’investigació s’orienten a l’estudi dels fluxos de continguts a les xarxes socials —en els àmbits de la salut i la comunicació política—, especialitzant-se en els darrers anys en temes de desinformació i intel·ligència artificial. Ha realitzat estades d’investigació en institucions internacionals com ara la University of Wisconsin-Madison (Estats Units), la York University (Canadà), la Universidad Austral de Chile, la Università di Bologna (Itàlia) i el King’s College London (Regne Unit).
-Enric Senabre Carbonell. És professor de Filosofia a secundària i ha treballat en diversos camps com l’educació afectiva i sexual, la interpretació crítica de l’educació audiovisual i l’ús de les TIC aplicades a l’àmbit educatiu. Ha escrit, amb Vicent Costa, Intel·ligència artificial. Com els algorismes condicionen les nostres vides, publicat per Sembra a 2021 (3a edició 2025). També ha publicat diverses novel·les divulgatives sobre l’ús dels mòbils i les xarxes socials entre la infància i joventut com L’infinit a les teues mans (10a. ed. 2025), L’infinit no s’acaba mai (2a ed. 2024) o Laia juga amb el mòbil (2a. ed. 2025).
Fruit d’aquest treball són els premis Peñas Albas Villa de Chiva (2003), d’innovació pedagògica de la Conselleria d’educació (2003 i 2007), Ciutat d’Alzira d’innovació pedagògica (2006), Micalet-Soler i Godes (2007) Samaruc (2019) i Llegir de la Fundació Bromera (3r. premi 2020). En el camp de la reflexió filosòfica i pedagògica relacionada amb la IA, les xarxes socials i l’educació ha elaborat diversos articles com Embastar l’infinit digital: present i futur del binomi educació i Tic” a la revista L’Espill, (60 Primavera 2019), De la distòpia tecnoeducativa a la formació ciutadana en xarxes: jugar, pensar, actuar, a Quaderns d’educació contínua, (n. 46 hivern 2021), Reflexions sobre l’educació digital en temps de confinament, a El diari de l’educació, (16/04/2020), Series en serie a Paideia, (n. 116. 2021) o La distòpia digital ja ha arribat: no mireu les estreles, fixeu-vos en el dit que les assenyala. Revista al margen. (nº 126. Verano 2023), entre altres.
-J. Francisco Álvarez Herrero. Llicenciat en Ciències Químiques per la UV, posseeix dos Màsters (Tecnologia Educativa i Direcció de Centres Educatius) i és Doctor en Tecnologia Educativa amb Sobresalient Cum-Laude. Compta amb més de 25 anys d’experiència docent, havent sigut professor de Secundària (1994-2020) i director d’un centre (2014-2017). Actualment és Professor Permanent Laboral a la Universitat d’Alacant, on imparteix assignatures relacionades amb la tecnologia educativa i la didàctica de les ciències als Graus de Magisteri en Educació Infantil i en Educació Primària. Col·labora amb l’INTEF des de fa molts anys com a coordinador, tutor i autor de cursos sobre competències directives i metodologies actives. Destaquen la seua tasca com a formador en CEFIRE, ponent en congressos nacionals i internacionals i director de nombrosos TFGs i TFMs. És autor de més de 200 publicacions en revistes i llibres d’impacte. Les seues principals línies d’investigació actualment són: la intel·ligència artificial i la seua implementació en l’educació, la competència digital docent, l’ús de les tecnologies digitals en les didàctiques específiques (especialment en la didàctica de les ciències experimentals).
Des de la Fundació, continuem apostant per espais que fomenten una educació viva, inclusiva i en valencià, on la lectura i el coneixement siguen sempre al centre.
📍 Inscripcions obertes fins a completar aforament. Enllaç per a la inscripció: l’Alcudia.com · Congrés d’educació
🔗 Consulta el programa complet ací: Congres_2025.pdf